Go with the Flow

geplaatst in: Zefanja coaching | 0

Ik ben aan het overleven

Tijdens de coaching sessies hoor ik mijn cliënten veel te vaak zeggen dat ze al een lange tijd aan het overleven zijn en het niet meer weten. Veelal zijn ze uitgeput, geïrriteerd en willen dat ik het voor hen op los. Ze zijn hun flow kwijt.

Meestal geef ik aan dat ze uit hun kracht zijn geraakt, en dat dit de eerste stap van herkenning is. Mijn voornemen is dat ik ze weer help in hun kracht te komen en ik leg ze dan uit dat er 4 facetten van kracht bestaan.

 

4 facetten van kracht

Eerste facet: Fysieke kracht. Wat weet je van jezelf? Ben je een inzetter, een doorzetter of een afmaker?
Tweede facet: Mentale kracht. Kun je verwoorden wat je voelt of wat jouw behoeftes zijn?
Derde facet: Emotionele kracht. Dit gaat over de vraag of alle emoties en gevoelens er mogen zijn? Mogen behoeftes er zijn?
Vierde facet: Spirituele kracht. Sta je in je kracht, kun je zeggen wat je vindt en weet je wat je voelt? Weet jij waarom je je op deze wereld bevindt? Weet jij wat jij de wereld te geven hebt?

Het merendeel van mijn cliënten weet op de eerste vragen nog wel het antwoord, maar moet het antwoord op de volgende facetten vaak schuldig blijven.

Als je niet volledig in je kracht staat, ontstaat aangepast gedrag, waarbij je doet wat de ander graag wil om de ander niet teleur te stellen. Die antwoorden krijg ik dan ook meestal. En eerlijk gezegd moet ik mezelf dan bedwingen – wat meestal niet lukt – om te zeggen dat je de ander nooit teleur kan stellen. Dat doet de ander zichzelf aan. Als cliënten deze opmerking aan kunnen en begrijpen dan zit het met het vervolg van mijn verhaal wel goed.

Hoe groeien we op in onze cultuur?

Vervolgens geef ik aan hoe we in onze cultuur opgroeien. Als baby worden we fysiek al behoorlijk gestimuleerd om te gaan lachen, omrollen, kruipen, lopen en noem maar op. Bijna mag het niet meer vanuit het kind zelf komen.

Ook mentaal worden we als kind goed voorbereid in het beroepenveld. De scholen worden zorgvuldig uitgezocht en de cijfers moeten veelal omhoog. Terwijl je niet begeleid wordt in zaken als: ‘hoe zorg je dat je concentratieboog op pijl blijft, hoe is je bioritme en wat heb je nodig om gemotiveerd te blijven’.

Om maar van Emotionele ontwikkeling te zwijgen. Meestal hoort een kind: ‘gedraag je eens, doe normaal, doe niet zo kinderachtig of gedraag je eens wat meer volwassen’. Hoe kun je als kind nu leren wat jij deze wereld te brengen hebt, als dit je referentiekader is? Hoe weet je nu waar jij goed in bent als je altijd maar beter moet worden? Wanneer wordt er nu naar je echte behoeftes geluisterd als je alleen maar gestild wordt met cadeaus of voedsel?

Een groot probleem

In mijn ogen is dit best een groot probleem. Mensen weten niet meer hoe je het leven moet leven. En dit verhaal is voor mijn cliënten een feest van herkenning.

Dan vervolg ik mijn verhaal.

Iedereen wordt geboren met kwaliteiten en behoeftes. Gedurende je groei als foetus wordt alles geregeld. Als je het koud hebt, regelt het systeem van de moeder de temperatuur, als je voeding nodig hebt, regelt het systeem eten. De kwaliteiten in jou zorgen dat je kunt groeien. Als alles aanwezig is, kwaliteiten en behoeftes dan is er sprake van flow.

Maar op het moment dat je geboren bent, is het niet meer vanzelfsprekend dat alles aanwezig is. Dan krijg je niet meer zomaar meer eten. De kwaliteiten waarmee je geboren wordt, zijn nog wel aanwezig, maar de behoeften niet meer. Je moet van je laten horen of je laten zien om je behoeften ingevuld te krijgen. Dat zorgt ervoor dat je aan het ‘overleven’ bent en niet meer aan het ‘leven’ bent.

Als jij je kwaliteiten kunt inzetten

Als je je kwaliteiten en behoeftes kunt inzetten, dan leef je en sta je in je kracht (flow). Veel mensen weten niet meer wat hun behoeftes zijn. Hoe moet je écht leven als je dat niet meer weet?

IMG_0019_2 Mentale emotionele spirituele

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *