haptonomie sessie door zefanjaEen heel bijzondere sessie voor mij. Je maakte mij ervan bewust dat ik sterk vernauwend op taken focus en daarbij geen oog meer heb voor mijn omgeving. Dat had je snel in de gaten… Je hebt me geleerd hoe ik me kan verbinden met mijn omgeving en de mensen daarin. Hierdoor houd ik meer energie over. Voor mij was het een eye opener die ik dagelijks inzet!”

Wat is haptonomie?

Haptonomie is, letterlijk vertaald uit het Grieks, de leer van het menselijk gevoel en gevoelsleven. Een aanraking is de meest directe vorm van communicatie. Naast eten en drinken is aanraken een eerste levensbehoefte; het houdt ons geestelijk en lichamelijk gezond. Door middel van haptonomie help ik je ontdekken wat je nodig hebt om lekker in je vel te zitten. Ik maak je bewust  te worden van je eigen lijf en leer je te vertrouwen op je eigen gevoelens en patronen te herkennen.

Haptonomie in de praktijk

Als haptotherapeut heb ik verstand van ‘voelen’. Ik diep met jou bepaalde gevoelens uit. Ik neem je mee in je eigen gevoelsleven, daarmee help ik je inzicht te krijgen in hoe jij fysiek, mentaal en emotioneel in balans kunt zijn, en blijven. Een goed gesprek is erg fijn, vaak kan het een ondersteuning zijn voor het krijgen van inzichten. Een aanraking ondersteunt niet alleen, maar werkt ook bevestigend en helend. Dit specifieke contact is de essentie van haptonomie.

Voor wie is het geschikt?

Haptonomie is bij uitstek de begeleidingsvorm voor het oplossen van, onder andere, angst- en stressgerelateerde klachten, relationele problemen en diverse fysieke klachten. Evenals TOM is haptonomie zeer geschikt als je niet zo graag over jezelf praat. Het is ook geschikt voor mensen met minder welomschreven klachten, zoals het gevoel dat je niet van jezelf houdt, of altijd met een bepaalde onrust in je lijf of geest rondloopt. Het mooie van haptonomie is: Je lichaam helpt jou!